– Waarom kan ik beter naar een adviseur/bemiddelaar gaan dan naar een bank?
Het advies van Actief Hypotheken is objectief en onafhankelijk.
Doordat wij samenwerken met verschillende aanbieders kunnen wij zorgen voor een voor u zo voordelig mogelijke situatie en kunnen wij combinaties maken voor uw verzekeringen en hypotheek bijvoorbeeld: hypotheek bij de ene bank en een verzekering bij een ander.

– Is Actief Hypotheken duurder dan een bank?
Onze adviseur neemt een groot deel van het werk van de bank uit handen, hierdoor zijn wij veelal goedkoper dan een bank.

– Wat is de rente bij Actief Hypotheken?
Doordat wij samenwerken met vrijwel alle hypotheekverstrekkers, verzekeraars en banken. Hierdoor zitten wij niet vast aan een aanbieder en kunnen wij u altijd de gunstigste rente en voorwaarden bieden, passend bij uw persoonlijke situatie.

– Wanneer is de hypotheekrente aftrekbaar?
Hypotheekrente is alleen aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de woning en het een annuitaire of lineaire hypotheek betreft.

– Ik heb voor 1 januari 2013 een aftrekbare hypotheek afgesloten, is deze nog aftrekbaar? 
Voor bestaande leningen blijft de hypotheekrenteaftrek onveranderd.

– Blijft mijn hypotheekrente aftrekbaar bij oversluiten als hij nu aftrekbaar is?
Voor bestaande leningen blijft de hypotheekrenteaftrek onveranderd.
Dit geldt ook als iemand een hypotheek oversluit. Als een huiseigenaar een bestaande lening ophoogt (bijvoorbeeld voor verbouwing), dan gelden de nieuwe regels wel voor het extra bedrag dat hij bijleent.

– Hoe gaat het afsluiten van een hypotheek in zijn werk?
Stap 1: Informeer bij de hypotheekadviseur naar uw mogelijkheden met betrekking tot de hoogte van de hypotheeksom en de vorm van uw hypotheek.
Stap 2: Kijk naar een geschikte woning, als u die heeft gevonden en uw bod is geaccepteerd, teken dan de (voorlopige) koopakte. Let op! De voorlopige koopakte is niet zo voorlopig als het woord doet voorkomen: u kunt de koopovereenkomst alleen nog ontbinden als u de hypotheek niet kan krijgen. Wel kunt u tot 3 werkdagen na ondertekening van de koopakte deze nog zonder opgaaf van reden ontbinden.
Stap 3: Hypotheek regelen.
Er zijn veel soorten hypotheken. Actief Hypotheken helpt u bij het zoeken naar de ideale hypotheek die het beste past bij uw persoonlijke situatie, wensen en levensstijl.
Stap 4: Offerte aanvragen.
De adviseur vraagt voor u een officiele hypotheekofferte aan.
Stap 5: Offerte accepteren.
Als u akkoord gaat met de offerte heeft u minimaal de volgende documenten nodig: een werkgeversverklaring, kopie van uw salarisstrook en een taxatierapport van de aan te kopen woning.
Deze worden samen met de ondertekende offerte naar de hypotheekverstrekker gestuurd.
Stap 6: De notaris.
Als de hypotheekverstrekker alle documenten akkoord heeft bevonden, wordt de notaris door de geldverstrekker geinformeerd. De notaris maakt vervolgens een afspraak met u voor het ondertekenen van de hypotheekakte en de transportakte. Ook wel het “passeren van de hypotheek” genoemd, dit is de eigendomsoverdracht (transport) van de woning en het tekenen van de hypotheekakte.

– Hoelang duurt het traject van offerte tot hypotheek?
Dit is niet exact van te voren te zeggen. Het is geheel afhankelijk van uw wensen, mogelijkheden en de andere partijen, zoals de hypotheekverstrekker of verzekeraar.

– Kan ik alleen een hypotheek afsluiten als ik een vast arbeidscontract heb?
Nee, dit is ook mogelijk als uitzendkracht, met een tijdelijk contract of als zelfstandig ondernemer.
U moet wel kunnen aantonen dat u de afgelopen jaren een constant inkomen heeft gehad.
Met een tijdelijk contract kunt u eventueel uw werkgever een intentieverklaring laten tekenen waarin hij aangeeft de intentie te hebben om het tijdelijk dienstverband te zijner tijd om te zetten in een vast dienstverband. Als uitzendkracht moet u uw inkomen van de afgelopen 3 jaren kunnen aantonen.

– Kom ik als zelfstandig ondernemer in aanmerking voor een hypotheek?
Ja, in de meeste gevallen moet u wel kunnen aantonen dat u de afgelopen drie jaar inkomsten als zelfstandige heeft gehad.

– Ik heb een overwaarde van mijn woning, wat kan ik hiermee doen?
Overwaarde is het verschil tussen uw hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning.
Als u de overwaarde wilt gebruiken wordt uw hypotheek verhoogd. U mag zelf weten waarvoor u de nieuwe hypotheek gebruikt. De hypotheekrente is vanzelfsprekend weer uitsluitend aftrekbaar indien de overwaarde is gebruikt voor de aanschaf, kwaliteitsverbetering of verbouwing van de woning.

– Wanneer kan ik mijn hypotheek oversluiten?
Dit kan op elk moment, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, verhuizen of aan het einde van de rentevaste periode. Het kan -maar dit is niet altijd het geval!- ook voordelig zijn voor het einde van de rentevaste periode uw hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld als de rente die u momenteel betaalt erg hoog is in vergelijking met de rente voor nieuwe hypotheken.

– Kan ik bij jullie oversluiten als mijn huidige hypotheek loopt bij een andere aanbieder?
Ja, u sluit een geheel nieuwe hypotheek af, dit hoeft dus niet bij uw huidige aanbieder te zijn.
Bij het oversluiten krijgt u te maken met diverse kosten zoals taxatie-, notaris- en afsluitkosten en eventueel boeterente. Laat u daarom goed adviseren.

– Welke verzekeringen zijn verplicht bij het kopen van een huis?
Als eerste is verplicht: een woonhuis- of opstalverzekering. De inboedelverzekering kunt u het beste bij dezelfde maatschappij onderbrengen. Mocht er onverhoopt iets misgaan dan wordt u niet van het kastje naar de muur gestuurd.
Als tweede kan de geldverstrekker u verplichten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar dit is afhankelijk van de hypotheekvorm.